Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин разговаряха

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин разговаряха
Коментари Харесай

Байдън и Путин говориха 2 часа с високи залози за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън и съветският президент Владимир Путин разговаряха към два часа по време на предпазено видеообаждане във вторник в това, което се очакваше да бъде доста поредна среща за двамата лидери на фона на ескалиращото напрежение сред Русия и Украйна, оповестява СиЕнЕн.

През последните няколко месеца Русия издигна линии за доставяне, в това число медицински единици и гориво, които биха могли да поддържат нескончаем спор, в случай че Москва реши да нахлуе в Украйна, споделиха пред СиЕнЕн два източника, осведомени с последните оценки на разузнаването.

А последните констатации на американското разузнаване правят оценка, че Русия може да стартира военна атака в Украйна за няколко месеца, защото натрупва до 175 000 войници по границата.

Белият дом заяви, че Байдън е споделил на съветския си сътрудник Путин, че е дълбоко угрижен за дейностите на Москва до украинската граница и е предупредил с ограничения против Русия, в случай че е належащо.

" Байдън изрази дълбоката угриженост на Съединените щати и нашите европейски съюзници относно ескалацията на съветските сили към Украйна и даде ясно да се разбере, че Съединени американски щати и нашите съдружници ще отговорят със мощни стопански и други мерки в случай на военна ескалация ", съобщи Белият дом.

" Президентът Байдън удостовери поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и прикани за деескалация и връщане към дипломацията. Двамата президенти разпоредиха на своите екипи да продължат и Съединени американски щати ще създадат това в тясна съгласуваност със съдружници и сътрудници ".

" Президентите обсъдиха също разговора сред Съединени американски щати и Русия по отношение на стратегическата непоклатимост, обособен разговор по отношение на киберсигурността, както и съвместната работа по районни въпроси като Иран ", добавя Белият дом.

Американското разузнаване има вяра, че Путин към момента не е решил да стартира военна атака против Украйна и Байдън е възнамерявал да каже на Путин, че Съединени американски щати са подготвени да подхващат " основни стопански контрамерки ", предопределени да нанесат " обилни и тежки стопански вреди на съветска стопанска система ", в случай че Путин продължи с военна ескалация, сподели върховен чиновник на администрацията пред кореспонденти в понеделник.

Двамата водачи участваха в среща на върха в Женева предишния юни. Последното им обществен диалог бе през юли.

По-късно във вторник следобяд, след диалога, Байдън ще приказва с президента Еманюел Макрон, канцлера Ангела Меркел, министър-председателя Марио Драги и премиера Борис Джонсън  - същата група европейски съдружници, с които той се е съветвал понеделник вечер. Вторник е последният цялостен ден на поста за Меркел.

В понеделник вечерта водачите разискаха " споделената си угриженост по отношение на натрупването на съветска армия по границите на Украйна и все по-суровата изразителност на Русия ", се споделя в изказване на Белия дом.

" Лидерите се съгласиха да поддържат тесни контакти за съгласуван и изчерпателен подход в отговор на натрупването на военни сили на Русия по границите на Украйна ", сподели Белият дом във връзка диалога в понеделник.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан също възнамерява да осведоми медиите по-късно от Белия дом.

В понеделник Пентагонът удостовери, че продължава да следи " прибавяне на военни качества " от съветските сили по границата на страната с Украйна.

" Това, което продължаваме да виждаме е дарба, която президентът Путин продължава да прибавя, добавена военна дарба в западната част на страната си и към Украйна ", сподели представителят на Пентагона Джон Кърби.

През последните дни американските чиновници преценяват дали да наложат широкообхватни наказания против Русия.

Служителите споделиха, че не са взети дефинитивни решения дали и по кое време да се ползват новите наказания и споделиха, че администрацията на Байдън сега води договаряния с европейски сътрудници - доста от които имат по-тесни стопански връзки с Русия - с вярата да координират деяние.

Администрацията също по този начин изследва разновидности за евентуална евакуация на американски жители от Украйна, в случай че Русия нахлуе в страната. Планирането на изключителни обстановки се управлява от Пентагона, споделиха източниците и идва, когато администрацията осведоми Конгреса за това по какъв начин Съединени американски щати се приготвят.

В брифинг пред сенаторите, висшият чиновник на Държавния департамент Виктория Нуланд очерта строгия пакет от наказания, подготвян от администрацията в отговор на евентуална съветска офанзива, само че признава, че вариантите на Съединени американски щати да възпират нахлуването са лимитирани.

Миналата седмица Путин предаде, че ще призова за съответни съглашения, които да изключат всякакво по-нататъшно разширение на НАТО на изток и разполагане на оръжие покрай границите на Русия. 

Високопоставен чиновник на администрацията сподели тази седмица, че САЩ са взели участие в " интензивни полемики с нашите европейски партньори за това какво бихме създали групово при положение на огромна съветска военна ескалация ".

Европейският съюз " продължава да поддържа изцяло Украйна срещу съветската експанзия ", сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във вторник. " Ние ще отговорим на всевъзможни по-нататъшни експанзии, като увеличим и разтеглим съществуващите наказания ".

Тя сподели още, че ЕС е " подготвен да предприеме спомагателни ограничаващи ограничения, в съгласуваност с нашите сътрудници ".

" Повишаването на екстремизма и автокрацията също може да бъде проблем за сигурността за страните. В този подтекст би трябвало да приказваме и за съветските военни придвижвания и тяхното всеобщо струпване по източната граница на Украйна ", продължи тя.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР